Sitronmelk: Trick or treat?
Jeg har påskefri, og derfor tid til å prøve ut ting på kjøkkenet. Normalt liker jeg å gjøre svære prosjekter, men av og til kommer man over noe som er så utrert at det bare må prøves ut, sporenstreks.
Denne 7Up-reklamen fra GamledagerTM var akkurat passe utrert til å vekke nysgjerrigheten:
Jepp, det er snakk om å blande melk med 7Up, som et triks for å få barn til å drikke mer melk. Man anmodes om å blande de to væskene forsiktig, naturlig nok, siden sitronsyre altså får melk til å yste seg. Eller skille seg, som det også heter.
Melk har fått mye pepper de siste årene. Vel, altså ikke faktisk pepper, men det er ikke lenger slik at alle mener melk er så supersunt man mente det var i GamledagerTM. Jeg tilhører tilfeldigvis den leiren som mener at melk er både sunt og magisk, siden man kan lage både ost, smør, fløte, prim, kalvedans, råmelkspudding, søst, gomp, gomme, blæng og en hel rekke andre produkter av den bare ved å riste på den eller varme opp på forskjellige måter.
Fersk melk, eller søt melk, som det het inntil ganske nylig, var i mange hundre år en drikk forbeholdt barn eller syke. I vår kultur har melk også vært svært tilgjengelig, og dermed kanskje ikke så veldig populær som drikke. Tradisjonen med å tilsette smak til melk har derfor vært utbredt og mangfoldig. Sjokolademelk er jo viden kjent. Varm melk med honning til kvelds likeså. I Nederland har man tilsatt sukker og anis til varm melk – det er overraskende godt og anbefales til den nysgjerrige. Selv milkshake må kunne sies å være en slags smakssatt melk, og mange av oss husker kanskje mormors jordbærmelk fra barndommen?
Men altså, melk – med sitronbrus.
Jeg tar et ganske lite glass, og fyller halvt opp med helmjølk fra Røros meieri, selveste Rolls Roycen blant melk. Jeg heller etter med 7Up, forsiktig, for å ikke røre opp noe koagulering av melkeproteinet. Resultatet er en litt mer gjennomsiktig melk med et ørlite skjær av grønt. Det er mulig jeg innbiller med det siste.
Nå er jeg litt over gjennomsnittet interessert i alternative, historiske drikker som folk har glemt eller fortrengt, men jeg synes faktisk det smakte ganske godt. Syren får melka til å tykne bittelitt, men ikke såpass at den skiller seg. Det tror jeg nok den ville ha gjort om drikken hadde blitt stående, dog.
Den ER ganske frisk, som reklamen lover. Og kremete. Det som kanskje er mest uvant sammen med melken er kullsyren. Jeg liker det, men er litt usikker på når man skal drikke dette, eller til hva.
Det får bli et senere prosjekt.