Skip to content

Tante yster 5: Gunda på fjortisfylla

desember 4, 2015

Nå har Gammel-Gunda fått være for seg selv en stund. Hun har fått en eget tenåringbule, kan man si. Og som fjortiser flest har det ført til at hun har mugnet og har begynt å lukte litt. Sånn er det gjerne når hormonene møter barnslig hygiene: stank oppstår.

Men bare i begrenset form. Gunda er fremdeles en ganske veloppdragen ost. Skorpen er hard og fast. Hele osten er egentlig ganske fast, så det spørs om drømmen om en saftig gouda kanskje svinner. Det kan være Gunda har tenkt å vokse opp til å bli en cheddar- eller parmesan-typete ost.

Vi sporer tendenser til hvit mugg i skorpen. Dette er i utgangspunktet ikke noe galt. Mugg, bakterier og mikroorganismer er det som gjør om melken til ost. Det man skal gjøre er å begrense denne prosessen noe.

Siden jeg er litt lat og dessuten ikke har så mye salt igjen, orker jeg ikke å koke saltlake, men muggen kan også bekjempes ved å vaske skorpen med sprit. Å vaske osten med alkohol er en vanlig framgangsmåte for flere klassiske oster. Vidunderosten Stinking Bishop heter for eksempel så fordi den vaskes i en pærecider brygget på en pæresort som heter Stinking Bishop.

Og når vi først skal ta fram spriten, så hvorfor ikke en frekk liten, tolv år gammel Strathisla maltwhisky? Det skulle vel passe godt til fjortis-Gunda, den lille tøsen.

 

12308160_995553103799966_8825798649236135331_o

Reklamer

From → Ysting

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: