Skip to content

Labneh korat

november 10, 2015

Da jeg hadde kinesiske samboere så ble jeg litt overrasket og trist over å oppdage hvor mye de mislikte ost, både smaken og særlig lukten av den. De syntes selv den mildeste cheddar luktet råtten, sur melk, og de var ikke noe særlig begeistret for melk, heller. Vel, de tok jo ikke helt feil.

Ost som produkt står definitivt sterkest i Europa eller områder befolket av europeere, men ost er på ingen måte begrenset til Europa. Som en grov generalisering så kan vi kanskje si at ikke-europeiske oster har en tendens til å ha kortere lagringstid, men det betyr ikke at det ikke finnes spennende ting der ute.

Labneh korat er en slik ost. Den hører hjemme i Midt-Østen, og er opprinnelig en ferskost av geiteyoghurt, rullet til kuler som oppbevares i lake eller olivenolje. Den likner litt på fetaost, men har en mye mykere, smørig tekstur.

Det er faktisk ganske lett å lage labneh korat selv, og du kan godt bruke yoghurt av ku. Du bare heller yoghurt naturell i et rent klede, en oppvaskhåndduk for eksempel, henger den opp over ei skål, og lar den henge over natta. Da siles mysen ut og ender i skåla (den kan du bruke til andre ting), og ferskosten blir igjen i kledet. Osten blandes med kryddere eller annen smak, rulles til kuler og overhelles med olivenolje.

Mynte er en populær smak i Midt-Østen, og den er god i labneh. Man kan bruke osten i mat, eller på brødskive som annen ost. Jeg brukte kulene i hønsesuppe; Jeg la ei kule i hver suppebolle, før jeg øste suppen over. Smaken var kanskje litt for stram for hønsekraften, men jeg tror den kunne ha vært helt uovertruffen i en tomatsuppe eller en gazpacho.

Den er uansett en veldig god grunn til litt multikulturell forsøstring.

 

Labneh

Reklamer

From → Ost

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: