Skip to content

Potteost

oktober 5, 2015

Keep calm and cheese on.

Ost er dyrt. Det skal en hel mengde med melk til for å lage bare en liten bit med ost, og i tillegg skal jo kua presse det ut først. Selv for oss i dag er det dyrt, og man kan jo bare tenke seg hvordan det var i GamledagerTM.

Så når det var bare skorpa igjen av osten, da måtte det vel bli krise? På ingen måte. I beste britiske ånd: Keep calm and carry on. Man har alltids potteost. Vi kjøper den i dag i eksklusive krukker, og det er særlig stilton og nærliggende ostetyper som selges som potted cheese, spesielt til jul.

Men selv om potteosten hovedsaklig har overlevd i England, så fantes den også her hjemme. Allerede i 1774 skriver Johan Ernst Gunnerus (han med biblioteket og annet) om potteost i sin Oeconomisk Afhandling om alle de Maader, hvorpaa Melken nyttes i Norge. Med flere oppskrifter, til og med.

Prinsippet er enkelt. Du sparer på alle de tørre osteskorpene som du normalt kanskje ikke ville ha spist eller som ikke lenger smaker så godt. Disse males opp, og blandes med for eksempel litt smør, litt fløte og/eller litt alkohol. Gunnerus nevner øl og portvin, britene bruker også whisky og cognac.

Alt males sammen til en mer eller mindre smørig ost. Den kan spises med en gang, men tradisjonelt så får den også gjerne modne litt, og dekkes da med et lag parafinvoks, for eksempel.

Potted cheese kommer smakssatt med eller uten ymse alkohol, og fra flere produsenter. De fleste er laget på stilton, men de finnes også med shropshire blue, som forsåvidt bare er en variant av stilton.

Smaken er ganske skarp, med ostesmaken som dominerende mens alkoholen kommer i andre rekke. Nettopp på grunn av alkoholen egner den seg bedre til å møvle enn til mat, med mindre du skal lage en spenstig dessert. Med pærer, kanskje?

Bonus: Du sitter igjen med ei fin krukke når du har spist opp osten. Så ta det rolig.

Potteost

Reklamer

From → Ost

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: