Skip to content

Parmesan

oktober 5, 2015

Vrangtante tester oster, til allmenn og egen forlystelse (mest egen).

Ah, parmesan…ostenes oldemor. Den baill-harde osten med lengst lagringstid av alle. Da salig Olaus Magnus i 1555 beskrev nordmennenes ost som så hard at man kunne skjære ut et anker av den, så er det grunn til å mistenke at noen hadde dradd med seg et parmesanhjul nordover.

For parmesan kommer i fra Italia, nærmere bestemt fra byen Parma, som navnet tilsier. Altså på fransk. «Fra Parma».

Den er ystet på kumelk og lagret i MINST ett år, men to til fire år er ikke uvanlig. De er SVÆRE oster. 550 liter melk går det med til ett parmesanhjul. Og de spises så og si bare revet eller skavet.

Parmesan skal selvsagt spises ferskrevet. Jeg hadde den heldige ære en gang å få smake helt nysprettet parmesan (på REMA 1000, av alle steder), og det var en ganske annen smaksopplevelse enn den tannløse ferdigrevete i plastikk.

formaggio grana

Advertisements

From → Ost

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: