Skip to content

Munkeby

oktober 5, 2015

Vrangtante tester oster, til allmenn og egen forlystelse (mest egen).

Denne osten er nesten litt som forloren hare og fuglesangsuppe – det er bare så vidt den eksisterer. Det er mulig den er en huldreost, og at det er kun blendverk at jeg har smakt den.

Myten sier at Munkeby er en rødmuggost som produseres av cisterciensermunkene ved Munkeby Mariakloster i Nord-Trøndelag. Der skal det visstnok bo fire munker fra Frankrike, som altså har tatt med seg ostemakertradisjoner og -kunnskaper fra sitt moderkloster Abbaye de Cîteaux. Osten der hjemme er høyt anerkjent, dog ikke så kjent, fordi osten er så fløyelsmyk at den er vanskelig å frakte. Det er med andre ekslusive varer som produseres utenfor Levanger. Hvis man altså skal tro på sagnet.

Smaken er, om jeg ikke har innbildt meg det, rik og smørig, sterk og harmonisk. Til rødkitt å være er den ganske lite rød, og lukten er ikke så framtredende. Den er meget myk selv som lite moden, nærmest rennende som moden. Og den ystes på upasteurisert melk, fra lokale gårder.

Forhandlere og restauranter klager over at det er vanskelig å få tak i osten. Ja, det er vanskelig å få tak i munkene, også. Man ringer og skriver, skriver og ringer, uten å få svar.

I en delikatessebutikk lener imidlertid innehaveren seg konspiratorisk fram og hvisker: I et busskur utenfor klosteret står det et kjøleskap, og ei krukke til å putte penger i. Der – han lener seg enda lengre fram – der, i kjøleskapet, skal det ligge munkeost. Det siste ordet glir nærmest uhørlig over leppene hans.

Og snipp, snapp, snute, så var dét eventyret ute.

Munkeby

Reklamer

From → Ost

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: