Skip to content

Morbier

oktober 5, 2015

Vrangtante tester oster, til allmenn og egen forlystelse (mest egen).

Jeg må nesten nevne den osten jeg liker aller best. Den er ikke så ekstravagant, denne osten. Den utpeker seg ikke egentlig på noen måte. Den lukter ikke så sterkt, ser ikke ekstrem ut, smaker ikke skarpt. Den er bare rund, harmonisk, gul og god.

Morbier er en fransk fjellost, fra Jurafjellene rett nord for Alpene. Det er en halvfast rødkittost av kumelk. Morbier kjennetegnes ved en stripe som går midt gjennom osten. Mange tror at denne stripen er blåmugg, men det er aske.

Tradisjonelt var nemlig morbier en resteost, dvs. en ost man ystet av melk som ble til overs fra annen ysting. Man har strødd et lag aske over det første laget for å forhindre at det dannet seg skorpe over natten, og så kunne man fylle på med ostemasse fra morgenmelken dagen etter.

Industrielt framstilt morbier av pasteurisert melk er en god, solid ost som appellerer både til kjennere og ostejomfruer. Håndverksprodusert morbiere av rå melk er en smaksopplevelse som grenser til det guddommelige.

Det sies at fjellbøndene brukte å skjære de store ostehjulene i to, sette dem opp mot peisen og så skrapte ut osten med biter av brød ettersom den smeltet. Jeg tror det må være så nære det perfekte måltid som man kan komme.

morbier

Reklamer

From → Ost

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: