Skip to content

Høvding Sverre

oktober 5, 2015

Vrangtante tester oster, til allmenn og egen forlystelse (mest egen).

For å ta det formelle først: Høvding Sverre er en av Orkladals ysteris premievinnende oster, en tilsitterost av typen lagret, halvfast kittost. Det er først når deres tilsiterost har passert seks måneders lagring at den kan smykke seg med navnet Høvding Sverre.

Sverre er altså karen som senere ble kong Sverre, en av norgeshistoriens mest framtredende personligheter, og en aldri så liten luring. For til tross for hva han selv påstod, så var hans påståtte kongelige opphav mildt sagt spekulativt.

Det er ikke helt ulikt osten, faktisk, som også er en liten luring. Både kongen og osten har skjulte kvaliteter. Høvding Sverre er mitt andre bekjentskap med Orkladal ysteri, og også denne osten er overraskende rund i smaken.

Jeg sier rund og ikke mild, for ikke å skremme bort feinschmeckerne, for det er ingen tvil om at osten fortjener sine utmerkelser. Det er en riktig så god ost. Det faktum at forpakningen deklarerer at osten er en tilsiter, gjorde meg litt skeptisk sånn innledningsvis, fordi jeg ikke er så hysterisk begeistret for tilsiter.

Jeg synes imidlertid at det smaker veldig lite tilsiter, og at den likner mye mer på en appenzeller. Ikke er den så halvfast, heller – den er relativt fast.

Kong Sverre var visst ikke noen blautost han, heller.

Høvding Sverre

Reklamer

From → Ost

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: