Skip to content

Gelmin

oktober 5, 2015

 Je suis fromage, 14.01.15.

«Hvordan kan man styre et land med 246 typer ost?» undret Charles de Gaulle seg på sekstitallet. Hvordan SKREMMER man et land med 246 typer ost, kan man spørre seg om i disse dager, og svaret er at det gjør man ikke.

For de franske ostene er ikke bare skumlere enn de fleste, nei; På samme måte som fransk sekulær frihetsfilosofi, så har også franske oster hatt sin innflytelse langt utover landegrensene. Helt opp til lille, kalde Orkdal.

Osten Gelmin fra Orkladal ysteri er en blåost med franske aner. Den er halvfast og ystet av kuost. Navnet er det norrøne navnet på Gjølme gård, og også andre ostenavn fra dette ysteriet vitner om at de ønsker å formidle historie og tradisjon.

Men Gelmin er faktisk ganske utradisjonell. Den er mye hardere enn de aller fleste blåoster. Den er såpass hard at den beholder skiveformen når man skjærer den, og det er sjelden. Praktisk er det også.

Ysteriet promoterer den som en mild blåost som passer for skeptikere. Det kan ligge noe i det, men jeg synes den har såpass utpreget smak at den tåler å stå på egne ben også.

Vive la Gelmin, for å holde meg i tidens ånd.

Gelmin

Reklamer

From → Ost

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: