Skip to content

Emmentaler

oktober 5, 2015

Vrangtante tester oster, til allmenn og egen forlystelse (mest egen).

Artig nok enda en ost som kalles «ostenes konge», denne gangen av sveitsere, for emmentaler er en klassisk sveitserost. Det er en halv-hard ost, ystet på kumelk, og kjennetegnes av de karakteristiske store hullene (som egentlig var feilproduksjon, men nå er tradisjon).

Lagringstiden er fra fire til åtte måneder, og ostetypen kan spores tilbake til middelalderen, påstås det. Som sveitseroster egner den seg særlig godt til ostefondue. Det skulle jo bare mangle, siden denne retten har sin opprinnelse i Alpene.

Den smelter mao godt, og kan brukes til det meste, både på knekkebrød og ostebord. Fra gammelt av ble sveitserost produsert av såkalte «küher», som kan sies å være en lags parallell til våre budeier, bortsett fra at disse var menn og reiste rundt på gårdene som profesjonelle ystere.

Men viktigere så kom det kühere til Norge på starten av attenhundretallet og lærte oss å lage gulost.

Emmentaler_aoc_block

Advertisements

From → Ost

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: