Skip to content

Når bestemødre byr

mai 31, 2013

Bestemødre

Jeg har blitt invitert på lunsj av Bestemor. Hun er ikke så opptatt av jålete finurligheter som jeg er, men mer av solid og god kost. Det er derfor jeg lar henne velge sted når vi skal spise sammen, så jeg kan bli påminnet hva mat egentlig handler om.

Valget hennes denne gangen er Byhaven Kafé, et spisested med upretensiøst navn som ligger helt på toppen av Byhaven i Trondheim. Innredningen er lokalpatriotisk, men moderne – slett ikke den brune kaféen som forventet. Utsikten over Munkholmen, fjellene på Fosen og hustakene i Trondheim er upåklagelig. Det er flere bestemødre her, og noen få bestefedre.

Byhaven Kafé har mange standardretter på menyen; biffsnadder, karbonadesmørbrød, påsmurt brød, vafler og kaker. Men de har også fish & chips, kveite og kjøttkaker. Bestemor anbefaler dagens, og forteller om tidligere matopplevelser med klubb og storfeskball. Dagens retter blir annonsert i avisen, og særlig på storfeskballdager så er det kjåke fullt i kaféen, iflg. Bestemor.

Dagens dagens er pannekaker med blåbær og flesk (ja, flesk – ikke bacon), og ertesuppe. Her skal innskytes at en kjedelig utvikling har ført til at selv tradisjonelle kaféer gjerne serverer vafler og pannekaker tilvirket av pulver eller ferdigblandet røre for tiden. En stygg vederstyggelighet, som Byhaven Kafé ikke ser ut til å ha gitt etter for. Pannekakene er nesten på høyde med Bestemors egne, og porsjonen er stor. Det er raust med flesk og fett (bestemødre lar seg åpenbart ikke dupere av moderne helsekostforvirring), og tilsvarende raust med blåbær. Blåbærsyltetøyet er kanskje det svakeste leddet i retten, for det er ganske smakløst og veldig søtt.

Både Bestemor og jeg er enige om at ertesuppa med sine gulrotbiter likner mer på bættasup enn på ertesuppe, men smaken er god, om enn noe salt. Bestemor forteller om hvordan de kokte ertersuppe på restene av spekeskinka før i tiden, og vi oppklarer en forvirring (min) om ingrediensene i røra til svele og tjukklefse.

Dagens rett består altså av både pannekaker, ertesuppe eller dessert og te eller kaffe. Mer enn verdt den beskjedne summen av kr.110,-. Tror jeg får begynne å følge med i avisen for å få med meg når de serverer klubb.

Reklamer

From → Spisesteder

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: